Hoe publiceer je een boek in het Engels in de Apple iBookstore? Je wilt je ebook natuurlijk voor de neuzen van zoveel mogelijk Engelstalige lezers krijgen. De Engelstalige Apple iBookstore lokt – en Amazon, en Barnes & Noble -, maar hoe kom je er? Je kunt natuurlijk publishers-accounts aanmaken bij de grote aanbieders, om er vervolgens achter te komen dat ze een US Tax ID (of EIN nummer) vereisen om te kunnen publiceren. Wat nu?

Er zijn twee mogelijkheden, Lulu en Smashwords. Allebei hebben ze een eigen winkeltje waarin je je ebook kunt aanbieden. En allebei zijn ze een toegangspoort voor de grotere marktplaatsen zoals Barnes & Noble en Apple.

Lulu

Lulu vraagt 10% van de opbrengst over alle e-boek verkopen die via Lulu plaatsvinden. Lekker overzichtelijk, en een stúk beter dan Bol, toch?

Ja, maar wacht even. Die 10% geldt voor alle verkopen die direct via het Lulu online boekwinkeltje plaatsvinden, maar ook over de verkopen die via – bijvoorbeeld – de iBookstore en Barnes & Noble gaan – nádat Apple of B&N er zijn respectievelijke hap uit genomen heeft. Het e-boek van $9.99 levert Apple dus eerst 30% (= $3) op, en vervolgens komt Lulu nog even hengelen naar 10% over het resterende bedrag (voor het gemak 10% van $7 = $0,70). Als uitgever hou je dus $6,30 over aan iedere verkoop. Aan 37% is dit nog altijd goedkoper dan Bol, maar komt het overeen met de tarieven van het CB. Lulu kan maandelijks uitbetalen – via PayPal – maar zorg er wel even voor dat je je bankrekeningsgegevens hebt ingevuld.

Je kunt je e-book alleen in ePUB formaat uploaden als je het via Lulu aan Apple of Barnes & Noble wilt aanbieden. Als je genoegen neemt met alléén Lulu, dan kun je ook in PDF, DOC, DOCX of RTF aanleveren.

Uiteraard kan ePUB Pro het publiceren via Lulu voor je begeleiden.

Smashwords

Smashwords pakt ongeveer 15% van de opbrengst na Apple's 30%. Reken dus op een totale afdracht van 40%. Voordeel van Smashwords is dat ze – in tegenstelling tot Lulu – ook aan Kobo leveren. Dat kan handig zijn omdat steeds meer Nederlanders een Kobo reader hebben. Betaald wordt er eens per kwartaal.

Aanleveren aan Smashwords is een vak apart. Smashwords eist een Word bestand. Niet zomaar eentje; er is een stijlgids van 100 pagina's lang. De ervaring leert dat het converteren van een InDesign of Quark bestand (of een niet de Smashwords stijlgids indachtig Wordbestand) flink wat uurtjes in beslag kan nemen.

Als je door al deze hoepels bent gesprongen zijn de ervaringen met Smashwords doorgaans echter beter dan met Lulu.

Ook het aanleveren aan Smashwords kan ePUB Pro begeleiden, net als het converteren van het bronbestand naar een door Smashwords gewenst Word document.

Conclusie

Publiceren in de Engelstalige Apple iBookstore gaat nog niet van een leien dakje. De belastingtechnische vereisten die Apple heeft opgeworpen hebben gezorgd voor een wildgroei aan verschillende "aggregators" die allemaal een stukje van je opbrengsten willen hebben. Lulu en Smashwords zijn momenteel de meestgebruikte. Beide bedrijven bieden ook extra diensten aan, zoals het aanschaffen van ISBNs en het conform de stijlgids opmaken van het bronbestand.